Marjan Slob (Giessenburg, 1964) werkt al meer dan twintig jaar als zelfstandig filosoof, spreker en essayist. Zij ziet het als haar missie om inzicht en begrip te verruimen, zonder daarbij contact met de realiteit te verliezen. Die mentaliteit spreekt uit haar columns en essays voor de Volkskrant, Filosofie Magazine, en tal van andere media, en voedt het werk dat ze al jaren achter de schermen doet. Zo heeft ze organisaties als de staf Deltacommissaris, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, het Rathenau Instituut, het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, de Raad voor Dierenaangelegenheden en het Planbureau voor de Leefomgeving geholpen om wetenschappelijke en filosofische inzichten helder te verbinden met de maatschappij.
Marjan heeft ook vrij werk geschreven. In 2017 won Hersenbeest de Socratesbeker voor het beste Nederlandstalige publieksfilosofieboek, en in 2022 kreeg De lege hemel de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor (literair) essay. Haar laatste boek, Door de bomen het huis, is wel een proeve van filosofische journalistiek genoemd.
Publieksboeken
- Door de bomen het huis: over houtbouw, uitgeverij Pluim in samenwerking met de Groene Amsterdammer, 2022.
- De lege hemel: over eenzaamheid, uitgeverij Ambo|Anthos, 2020.
- Hersenbeest: filosoferen over het brein en de menselijke geest, Lemniscaat, 2016.
- Mensenrechten in beweging: privacy, klimaatverandering en de internationale rechtsorde (samen met Esmée Schilte), NwA’dam, 2014.
- Foute fantasieën: kleine filosofie van de ontvankelijkheid, Lemniscaat, 2007 (herzien 2017).
- Een ander ik: technologisch ingrijpen in de persoonlijkheid (red.), Veen, 2004.
Op www.marjanslob.nl vind je een archief met eerder werk van Marjan.